Év végi hírek

TANÉV VÉGI HÍREK

 

Kedves Szülők!

 

1. Köszönjük az idei együttműködésüket is, amellyel támogatták, segítették óvodánk sokak megelégedését kiváltó működését. Köszönjük Szerepi Imrénének, a fóti Gondviselés Óvoda vezetőjének, hogy az idei, átmeneti évben kiváló szakértelmével hozzájárult, hogy óvodánk küldetése jobban megvalósuljon, szakmai értéke tovább erősödjön.

2. A július 1-jétől munkaviszonyba lépő új – remélhetőleg hosszú távon megoldást adó – óvodavezető fiatal, de komoly tapasztalatokkal és igen jó referenciával érkezik. Csák Katalin Budán katolikus óvodát vezetett, tehát nem ismeretlen számára a gyermekek mögött lévő kiemelkedően igényes és kulturált családi háttér. Viszont albérletre, egy garzonra van szüksége Dunakeszin, lehetőleg nem túl messze az óvodától. Kérjük a kedves Szülőket, ha adódik ismeretségükben ilyen lehetőség, jelezzék az óvoda titkárának vagy József atyának.

3. Köszönjük a sok aláírást az egyházi iskola ügyében. Minden csoportban találunk még aláíró ívet, így apa és anya, sőt a nagyszülők is alá tudják írni. Az iskola ügye csak közérdekű civil kezdeményezésként nyerhet befogadást a városvezetésnél. Az iskolaügy késlekedésének oka, hogy rá kell szánni magunkat mindkét oldalon az odaadó, igényes, hosszadalmas munkára. Erre szeretnénk invitálni a döntéshozókat az egyre több aláírással. Az egyházi iskola meglesz, de nem mindegy, hogy mikor és milyen minőségben.

4. Ősszel bérmálás lesz a Szent Imre-templomban. Az óvodából is jött megkeresés, hogy azok, akiknél csak a keresztelés történt meg a katolikus egyházban, miképpen tudnának eljutni arra a kapcsolatra az egyházukkal, hogy áldozni is tudjanak a szentmiséken, és így tartsák meg jobban gyermekeiket is a Jóisten közelében.

Tizenöt éves ittlétem alatt négyszer volt bérmálás a templomunkban. Mindig több volt a felnőtt, mint a diák. A bérmálás arról szól, hogy felnőtt belátással, érett szabad akarattal konfirmáljuk (megerősítjük) a keresztelésünket, és szövetséget kötünk a Szentlélekkel. A bérmálás felnőtt katolikusok esetében megadja a gyónás és áldozás képességét is. A bérmálás az esetben lehetséges, ha a katolikus egyházban megkeresztelt felnőtt, amennyiben családos, katolikus házasságban él. (Volt templomi esküvő, vagy utólagos házasságrendezés.) A nyári vakációs időszak előtt, most tavasszal, három alkalommal találkozzunk a plébánia közösségi termében azokkal a felnőttekkel, akik szeretnének bérmálkozni: június 16-án, 23-án és 30-án (hétfőn) este ½ 7-től ¼ 8-ig. Szeptemberben aztán még néhány alkalom szükséges, hogy szépen felkészüljünk a bérmálásra. Az alábbi címen lehet József atyánál érdeklődni, vagy bejelentkezni a bérmálási felkészítőre: alagipap@freemail.hu

5. Érdemes fontolgatni a házasságrendezést is ott, ahol lehetséges. Ha szeretjük és gondozzuk egymást, és a legjobbat akarjuk a gyermekünknek, akkor az bizony egy CSALÁD. Vajon miért ne áldhatná meg a Jóisten? Erről szól a házasságrendezés, az elmaradt templomi esküvő egyszerű, de lélekemelő pótlása. Azoknál a pároknál lehetséges, akik közül legalább az egyik a katolikus egyházban lett megkeresztelve, egyiküknél sincs házassági akadály (megelőző templomi esküvő), és a házastársi érzület az idő folyamán elmélyült közöttük. Szintén bizalommal érdeklődjenek személyesen, vagy a fenti címen.

6. A felnőttek keresztelése az úgynevezett katekumenátus útján valósulhat meg. Egy évig, immár belülről szemlélik az Egyházat, egy befogadó közösség támogatásával. Egy év elteltével tudnak arról nyilatkozni, hogy megérintette-e őket az Evangélium, és saját hitvallásuknak tekintik-e az Egyház hitvallását. Ezt követi a keresztelés, és a bérmálás. Praktikusan: Szeptemberben kezdődik minden évben a Szent Imre plébánián a kétheti rendszerességgel tartandó felnőtt katekézis, amely a felnőtt keresztségre készülők közössége.

7. Jó lenne a nyári óvodai leállás alatt felfrissíteni az óvodakert gyepjét. Szükség lenne ismét a közelben lakó szülők segítségére. Szerkesztünk egy táblázatot, ahová egy-egy estére beírhatjuk magunkat.

 

Szeretettel:

József atya

     Melyik az igaz?

 

Hiábavaló a küzdelmed

Ne hidd, hogy

Az életnek szándéka van veled

Mindig tudd, hogy

Egyedül vagy

Hogy nem számíthatsz senkire, és

A szeretet is csak egy nagy átverés

Senki sem lesz büszke rád, és

Hazugság, hogy

Érdemes élni

És soha nem lehetsz igazán boldog

Majd cserbenhagynak a barátaid

Becsaptak, amikor azt mondták, hogy

Minden fájdalom elmúlik egyszer

Vigasztaljon az a tudat, hogy

Milliónyi ember a Földön

A sok szenvedés ellenére

Ugyanebben hisz

A rosszat jóra változtatni

Nem tudod

Ne hidd, hogy

A sorsot megfordítani

A te feladatod

 

(És most olvasd el alulról visszafelé is.)